mandag 4. oktober 2010

Mandag 04.10.10. Ekvipasjer på Nkk instruktør utdanningen

 I hele helgen har vi vært ekvipasjer på Nkk instruktør utdanningen i regi. Av HOHK. 6Stk skal bli  Nkk instruktører, og på hver gruppe var vi 5- 6 ekvipasjer.
Det ble en fin helg med nye øvelser for Rex. Det var Rex og jeg som ble bedt om å være ekvipasje, Mira var med, men hun og jeg koste oss i skogen, med tur og Trekant innkallinger og feltsøk. Søndag fikk hun være med på en øvelse.

Lørdagen begynte kl;10:00 og vi ble tildelt hvilken øvelser vi skulle være med på. Rex skulle være med på Agility, møne en av felt hindrene, hvor hunden skal tråkke på felt for ikke få for mye feil poeng.
Den andre øvelsen var innkalling og deretter søk øvelse.

Agility øvelsen, møne ble en skikkelig utfordring. Rex tråkket riktig på feltet og gikk litt opp over på møna, men hoppet ned igjen, halvveis opp. (Jeg klikket hver gang han tråkket på feltet og tok noen steg opp) Første omgang prøvde vi et par ganger,vi la også godbiter opp på stegen på møna, men han ble mer og mer stresset, og ville ikke ha godbit. Han fikk en pause, slik at de andre på gruppen skulle prøve. Andre gangen vi prøvde gjorde vi det sammen,men med to personer på begge sider av møna. Jiipi han gikk opp på toppen og løp ned igjen, to ganger gjorde han det. Jeg fikk ikke klikket da han gikk nedover på andre siden han var for kjapp for meg... Det viktigste for meg var at han klarte øvelsen:-)

innkallingen gikk over all forventning han kom som et skudd. Han hadde full fokus på meg:-) Fin gutt det:-)

Søk øvelsen var et sleppe spor. Rex har ikke gått mye spor, han har gått noe godbit spor, men ikke nok til at han kan det, ennå. Så jeg var rimelig spent på om nesen ville være ned i bakken eller om han ville ta overvær, siden det var en figurant der.
Rex fikk på seg spor sele og line, vi var klar.
Figuranten skulle leke med hunden og løpe inn i skogen ved å dra skinnfillen etter seg. Greit nok syntes jeg. Helt til jeg så hvordan figuranten lekte med Rex, skinnfillen ble slengt i mot han og leken foregikk så å si i være. Det resulterte i at Rex trakk seg unna og begynte å knurre. Jeg sa ingen ting,men ventet på en respons fra noe... Tilslutt ble jeg faktisk litt irritert, Jeg kommanderte figuranten i lek. Leke nede langs baken og dra skinnfillen bort over. Det funket Hun løp inn i skogen. Der sto vi, ingen sa noe. Så jeg lot Rex bare begynne,, Han sporet rett ned med nesa hele veien over en bekk og helt til han kom til figuranten som satt gjemt bak et tre. Null respons fra figurant og Rex reagerte med å Knurre. Jeg gikk selv bort til figurant slik at Rex skulle komme etter. Han kom og jeg belønnet. Figurant reagerte ikke!!! ( han er vant med å få masse belønning når han kommer frem til figurant i rundering) Ut av det blå kom instruktøren, Rex reagerte med å knurre igjen........ Hun sa til figurant at hun måtte belønne. Var det figuranten han skulle finne? Eller var det skinnfillen? Hm.........
Jeg tok med meg Rex og gikk.. Skjønte ikke helt det her jeg.! ! Ble redd for at figurant opp søket i runderingen skulle bli ødelagt. Jeg vet ikke helt hva jeg syntes om den opplevelsen...
For meg så burde skinnfillen være funnet, siden det var den som ble dratt etter baken. Syns enten at skinnfillen skulle ligge der alene, slik at jeg kunne ha belønnet med den eller, så burde figurant være aktiv og leke med den langs baken da han kom frem.
I samme setting fikk jeg beskjed om at jeg ikke måtte ta mentalt test av han pga. Nervøsitet... he he. Rex nervøs? Tror jeg nok ikke på. Han har blitt skremt av mennesker før.!!!!!!!! Siden han har trent figurant opp søk i rundering er han vant med at figurant belønner masse. Kan si at både han og jeg fikk et lite sjokk.

Han burde også da vært redd torden, skudd andre ting og lyder noe han ikke er!!!!!!!!

Mira var nervøs da hun kom til meg. Hun satt kun å rullet med øynene og skalv. Spesielt var hun redd-menn i jogge klær. (hunder lærer ved assosiasjon. Dvs at de lærer å forbinde en hendelse med en annen) Det tok meg over et år å jobbe vekk det her. Det kaller jeg nervøsitet. I dag er hun en trygg og rolig tispe. . Reagerer på nyttårsaften, da faller hun tilbake til rullende øyne og skjelving.
Da vi dro hjem syns jeg det var greit, fin dag,men kunne ha klart meg uten spor opplevelsen til Rex. Selv om han sporet bra. Nå skal vi legge blodspor med han, og det blir kjempe gøy:-)


Søndagen; Var jeg veldig spent på hva vi skulle. Rex skulle ha stå under marsj og innkalling fra sitt. Mira ble satt opp på innkalling.
Første øvelsen var stå, jeg så med en gan g at det her blir litt i konflikt med hvordan jeg trener stå.. Jeg og et par andre gjorde som vi pleide.( Rex i front, jeg rygger bakover for å få frivillig stå,og stå på kommando, deretter får jeg han på venstre side å kommanderer stå, klikker å belønner.)Vi brukte klikker. Jeg viste hvordan, jeg trente øvelsen og fortalte at vi ikke var kommet helt til stå under marsj. Veldig grei øvelse og gruppe. I løpet av den øvelsen skjønte jeg at mange ikke har veldig greie på klikker eller klikker trening. Siden jeg ble feilrettet på klikker.


Mira skulle ha innkalling, jeg ønsket med eksplosiv fra start. Det fikk vi ikke. Tror egentlig ikke de skjønte hva jeg mente. Farten har saknet så derfor ville jeg ha eksplosiv fra start.

Jeg fikk beskjed om å gire hun opp,... hvordan kan man gire opp en hund som du ikke har kontakt med, fordi det er for mye forstyrrelser? HM........... Hadde det vært meg ville jeg ha bedt ekvipasjen om å trene kontakt.

Anne Berit og jeg trente Uno og Mira etter på. Eksplosiv fra start med hånd target. (Jeg var litt spent på den siden hun ikke var helt på nett, trente litt kontakt før vi begynte). Det var gøy hundene vår kom som et skudd:-)

Etter på var det Rex sin tur og vi skulle trene innkalling fra sitt. Han var vel litt lett i baken. Så vi fikk beskjed om å trene sitt og bli i stedet. Kjempe bra:-.) Vi fikk til og med ros:-) fordi jeg klarte å lese han i det han hadde tenkt seg en snar tur. Jeg så det å kommanderte sitt og han satte seg :-) Den økten ble mye klikk og godis:-)
Vi hadde en kjempe fin helg:-) tiltross for noen opplevelser vi kunne ha styrt unna,. Men dette var en trening for de kommende instruktørene. De kommer nok til å bli flinke..... Jeg syns vi også fikk noen finne trenings økter. (når jeg får gjøre som jeg vil he he)
Jeg har ikke noe mot noe metoder så frem de er positive.( Det å slå hunden, ta den, o.l er for meg uaktuelt. ) Jeg ønsker ikke at mine hunder skal bli hjelpeavhengig eller å lure de igjen om øvelser. Jeg ønsker at de skal lære øvelsene og at det skal bli en varig adferd. Troe også at hvis de lære øvelser, kan de også skille mellom øvelsene.


Dette var noen ord og tanker fra meg i dag:-)






2 kommentarer:

  1. Høres ut som "typisk" NKK-instruktører ja! Synes den instruktørutdanningen har mange huller, fikk lite utav det da jeg tok det. Lærte mest om instruktørrollen og det pedagogiske, men lite rundt det hundefaglige. På det området har jeg lest meg frem til og prøvetrent det meste selv.
    Nervøs fordi hunden reagerte på at det kom en annen person dit, når hunden din står og venter på en evt. belønning? Tviler på det jeg også! Hunden var nok i helspenn og ventet på belønningen, som ikke kom! Pussige greier!!!

    Hold på metoden du bruker, og ikke la andre betvile hvordan du trener! Synes du tenker helt rett jeg! Mange som trener positivt, men bruker mye lokking, hjelp og luring!

    Skulle vært artig og visst om de lærte noe av deg, eller om de ikke skjønte bæret, og satte deg i båsen som "uviten klikkertrener";-)

    SvarSlett
  2. "Canis-folka" kalles sånne folk (som oss) som trener med klikker og kun postitivt :-P Er sta som f*** og ikke åpne for andre metoder i det hele tatt. De vil heller bruke masse tid enn å gå den "kjappe" veien... Jaja, jeg er gjerne en av dem jeg! :-)

    SvarSlett